Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce înseamnă „senioraj”?

7 aprilie 2017

Acest cuvânt insolit se referă la o realitate foarte simplă, mai exact la bancnotele din buzunarul dumneavoastră. V-ați întrebat vreodată de unde vin acestea? Bancnotele euro sunt concepute de BCE, fabricate la imprimerii, apoi depozitate în seiful băncii centrale din țara dumneavoastră. Acestea ajung la dumneavoastră prin intermediul băncilor comerciale, care achită băncii centrale valoarea nominală a bancnotelor. În acest scop, băncile comerciale trebuie, de regulă, să împrumute bani de la banca centrală sau să efectueze plata cedând unele dintre activele lor. Banca centrală obține venituri din dobânda pe care o percepe pentru împrumuturile pe care le acordă sau randament din activele pe care le dobândește, aceste venituri purtând denumirea „venituri din senioraj”.

În cadrul unei uniuni monetare, banii circulă

Întrucât bancnotele euro traversează în mod liber frontierele, numărul bancnotelor în circulație înregistrat la un moment dat la fiecare bancă centrală națională poate varia enorm. Cifra aferentă unei bănci poate fi egală cu zero sau chiar negativă. De exemplu, turiștii germani care pleacă în vilegiatură pe meleaguri spaniole iau cu ei bancnote euro emise de Deutsche Bundesbank, care ajung, în cele din urmă, la Banco de España. Dat fiind că emisiunea de bancnote este un proces bazat integral pe cerere, aceasta înseamnă că Banco de España ar trebui să pună acum mai puține bancnote în circulație, deoarece beneficiază de cele care traversează Pirineii. Din acest motiv, băncile centrale din zona euro redistribuie între ele veniturile obținute din emisiunea de bancnote.

Care este rolul BCE?

Deși BCE nu emite efectiv bancnote, s-a convenit că, din volumul total al bancnotelor aflate în circulație în zona euro, 8% – în termeni valorici – sunt considerate a fi emise de Banca Centrală Europeană. Băncile centrale naționale pun în circulație bancnotele în numele BCE, care obține venituri din senioraj aferente cotei sale de 8% prin intermediul creanței pe care o deține asupra băncilor centrale naţionale.

Veniturile din senioraj au înregistrat o scădere începând cu anul 2008, în concordanță cu reducerea ratelor dobânzilor în zona euro. Cea mai mare parte din profiturile BCE provine, în prezent, din alte surse de venituri, precum cele generate de programul de achiziţionare de active. Aflați ce se întâmplă cu profiturile BCE.

Originea cuvântului „senioraj”

În vremurile de demult, „seniorul”, sau stăpânul locului, era cel care avea dreptul de a bate monedă, de aici și denumirea. În zilele noastre, în zona euro, autorităţile guvernamentale naţionale emit monedele, iar băncile centrale, bancnotele.